„Van egy dal, amit előbb megtanulsz, még mielőtt a tartalmát megértenéd. Amíg kicsi vagy, csak hallgatod: a rádióban, a televízióban, amikor a győztes magyar sportolók tiszteletére felkúszik a rúd csúcsára a piros – fehér – zöld nemzeti lobogónk. Hallgatod az iskolai és városi ünnepségeken, ahol tiszteletadással és meghatottan éneklik együtt a résztvevők. Aztán egy idő után magad is megpróbálod énekelni, s egyre biztosabban dalolod a többiekkel. Mire az iskolában tanulsz róla, már ismered, szereted, hozzád tartozik – ez a dal: a magyar Himnusz.”-hangzott el január 22-én, pénteken, a Himnusz születésnapjának reggelén, az iskola hangosbemondójából.

A Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskolában ünnepi beszéddel kezdődött az egész napos megemlékezés. Idén osztálykereten belül ünnepeltünk: valaki digitális feladatsorral, mások közös versolvasással és versmondással. Az épület folyosóin a magyar kultúra hírességei, hungarikumok, népi és természeti értékek, tájegységek, népviseletek képei, idézetek emlékeztetnek hagyományainkra, értékeinkre. Ezeket nézegetve beszélgettünk a kultúra fontosságáról és szerepéről az életünkben. A folyosógalérián népmeséket, magyar költők verseit is megtalálhatták a gyerekek.

Délután a könyvtári kézműves foglalkozáson könyvjelzők és faliképek készültek magyaros motívumokkal, illetve szókirakós társasjátékkal bővíthette a magyar nyelvi szókincsét, minden játékos kedvű diák.

 

Benkőné Klára Júlia